onsdag 19. september 2012

Risotto

Relativt enkelt og relativt genialt spør du meg. Jeg er veldig glad i risotto, og i litt skarpe smaker. Men det er jeg egentlig litt alene om her i huset, derfor er det sjeldent det lages noe utenom det vanlige. Men til kveldskos går det an å være litt mer vågal;)

Jamie Oliver i "Den nakne kokken" har en kjempegod oppskrift på risotto. Måtte gjøre den om til min egen, siden alle råvarene enten ikke var kjøpt inn eller ikke mulig å få tak i. Men man tager hva man haver, og det meste går.

Til 6 porsjoner:
1 liter kyllingkraft (jeg lager på terning)
1ss olivenolje
2 rød løk
2 hvitløksbåter, finhakket
400g risottoris
2 vinglass, av en eller annen hvitvin
salt og pepper
5ss smør
125g parmesan
en stor neve basilikum
125g chorizo og parmesan ost (smøreost)
150g snøfrisk med timian og rødløk
8 skiver spekeskink f.eks birkebeiner.
6 asparges

1.Varm kraften. I en dyp stekepanne varmer du olivenolje, løk og hvitløk og lar det frese i ca 4 min. ha i risen og skru opp varmen. Nå må du røre ofte. La risen bli blank og ha i vinen. Rør videre.

2. Når vinen har kokt i begynner du å spe med kraften. Ei øse om gangen. Skru ned varmen litt, rør og la væsken koke inn før du sper med ny kraft. Ha i salt.

3.Ha i basilikumen.

4.Ta kjelen av varmen og tilsett smør, parmesan og Chorizo osten. Rør godt inn. Kutt opp aspargesen og strø over. Legg på lokk og la hvil i et par minutter. Rett før servering har du på spekeskinka og Snøfrisk.

onsdag 12. september 2012

Mer hummingbird.

Whoopie pie med gresskar! Ikke visste jeg hva Whoopie pie var og gresskar er ikke akkurat noe som slenger rundt på kjøkkenet her. Men tilfeldigvis hadde jeg kjøpt en boks en dag, just in case, og da var det jo greit å få brukt den. Hentet fra boka til The Hummingbird Bakery-kakedager!
Oppskriften er som følger:

1,2dl solsikkeolje (jeg brukte maisolje, gikk helt fint)
200g lyst brunt strøsukker
1/2ts vaniljeessens
1 stort egg
1dl hermetisert gresskarpure
250g hvetemel
1/2ts bakepulver
1/2ts natron
1/2ts salt
1ts malt kanel
1ts malt ingefær

Bland olje, sukker og essens med kjøkkenmaskin til det får en lys farge. Hos meg tok det lit tid. Tilsett egget og gresskarpureen og bland videre. Så har du i resten av det tørre og blander til ei jevn røre. Legg små klatter på stekebrettet, ca 3-5cm i diameter. Stek i 10-12 min. Avkjøl.

Fyll:
85g usaltet smør
150g melis
80g Philadelphia
100g vanilla marshmallow fluff (heller ikke noe du tilfeldigvis har liggende, men tipper det går greit uten også)

Bland smør og melis på lav hastighet til det er glatt. Tilsett kremosten og bland videre. Tilslutt har du i fluffen og blander til det er luftig og lett. La den stå i kjøleskapet i 30-40 minutt.

Legg fyll mellom de flate sidene av to kjeks, og vips har du en whoopie pie. Ungene likte de best uten fyll, mens de voksne likte fyllet.