søndag 11. november 2012

Enkel middag.

Noen ganger er det deilig med middager som bare lager seg selv. Synes det er så godt med ovnsbakte grønnsaker, så her om dagen ble det det til middag. Kuttet opp poteter, gulrøtter, blomkål, brokkoli, rødløk, pastinakk, fenikkel og paprika. Hadde alt i ei stor form. Godt med olje på, salt, pepper, og paprika krydder og inn i ovnen i ca en time.

Serverte med koteletter. De stekte jeg i egen panne, men de kunne sikkert like gjerne stekt i ovene sammen med resten. Godt var det uansett.


tirsdag 6. november 2012

Pizzasnurrer.

Jeg er glad i å lage pizza, men har aldri vært noen kløpper på hverken pizzasnurre eller pizzaboller. men barna vil gjerne ha det, så da må mor bare hive seg utpå.

Jeg tok utgangspunkt i en gjærdeig fra Ingrid Espelid.

Da trenger du: (i oppskriften stod det til ca 10 stk, men jeg fikk en god del fler)
1pk tørrgjær
1ts honning
6dl lunket vann
12-13dl hvetemel
1ts salt
4ss olivenolje.

Sett deigen og la den heve i ca 45 minutter. Jeg delte den deretter i to. Kjevle ut den ene delen til et rektangel og legg på fyll. Jeg smørte med tomatpure og hadde på kjøttdeig til de som var til ungene. (De er ikke super avanserte i matveien). Til de voksne stekte jeg løk og mais med kjøttdeigen og hadde det på. Legg litt ost inn før du ruller sammen og deler. Legg litt ost på toppen og la dem etterheve i ca 20 minutt før du steker dem på 200 grader i 10-12 minutter.

Strengt tatt er det bare fantasien som setter grenser for hva du kan fylle dem med.

Den andre delen av deigen kjevlet jeg ut og smørte med Philadelphia ost, før jeg hadde på feta, soltørkede tomater, oliven og spekeskinke. Rull sammen, skjær i skiver, etterhev og stek på samme måte som forrige del.

Skal jeg være ærlig, er jeg mest begeistret for den voksne typen med oliven og feta;)

torsdag 1. november 2012

Gjærbakst.

Høst og gjærbakst passer fint sammen synes jeg. Mørke, kalde høstkvelder ute og fyr på peisen og lunka gjærbakst inne. Mmmmm.

Jeg har aldri prøvd meg på klippekrans før, men fant ei oppskrift i Ingrid Espelids kokebok som jeg ville prøve.

Du trenger:
100g margarin
3,5dl melk
50g gjær
1dl sukker
1ts kardemomme
500-600g hvetemel

Fyll:
3ss halvsmeltet margarin
3ss sukker
2-3ts kanel

egg til pensling.

Sett en gjærdeig som du pleier. Elt godt og hev i 30 minutt. Etter heving, ta deigen ut på bordet. Trill til ei lang pølse. Kjevle den ut til ca 25 cm bred. Pensle margarinen på og dryss på sukker og kanel. Rull sammen og form som en krans. Legg på brett med bakepapir.

Klipp ca 1 cm tykke blad og legg dem annenhvert til høyre og venstre. La kransen etterheve i 15-20 minutt. Pensle med sammenvispet egg. Stek den på nederste rille ved 200 grader i ca 30 minutt.

Jeg satte min for høyt oppe, men smaken vr god selv om den ble litt mørk. Det var tomt før kvelden var over;)