søndag 6. mars 2011

Fastelaven.

Fastelaven pleier vel aldri å bli så veldig kraftig markert her i huset, men minstemann kom nå hjem med et pjuskete fastelavensris som står i vase, og en unnskyldning til å bake boller liker vi jo alltid;) Ingenting er bedre enn nybakte, luftige boller, og her kommer oppskriften på mine favoritt boller.


1kg mel
200g sukker
200g margarin
1 pk gjær
1ts kardemomme
2 egg
6dl melk

















Bland det tørre sammen og ha i melka. Du velger selv hvor kald du vil ha den. Med tørrgjær kan det gå greit opp mot 40 grader, men hvis du er redd for å drepe gjæren, bruk heller kaldere væske og bare øk hevetida. Så kan du ha i eggene, og til slutt elter du inn smøret, som ikke er smeltet, men bare i biter som du elter godt inn i deigen.



Jeg er litt utålmodig av meg, dermed blir det alltid kort eltetid og kort hevetid. Etterhvert har jeg lært meg at jo lenger jeg elter jo smidigere blir deigen. Så ikke vær redd for å elte lenge. Så setter du deigen til heving på et lunt sted. Den kan gjerne heve i en time, men kortere går også greit.


Sett ovnen på 200 grader. Så elter du ut bollene. De kan godt heve litt på stekeplata også. Jeg pensler med egg før steking, synes de ser så blanke og fine ut da. La dem steke i 10-15 minutter. Det avhenger av ovnen din hvor lenge de må steke. Hos meg tar det ca 12 minutt.








Til ære for fastelaven hadde jeg i dag laget en krem blandet av vaniljekrem og kremfløte, som jeg hadde i midten før jeg drysset melis på. Krembollene ble spist opp før fotografen rakk å forevige dem, men det er jo et godt tegn;)

Nyt bollene sammen med gode venner, det har vi gjort i dag. Denne oppskrifta gav ca 40 boller, det ligger fire igjen på kjøkkenet nå:D