torsdag 27. desember 2012

Ostekake med sjokolade

I jula blir det mye mat, og av og til er det gøy å lage noe man ikke pleier å lage, så i går laget jeg ostekake med sjokolade, fra boka; Den store dessert boken. Tar litt tid, men er ikke vanskelig!

For å lage bunnen trenger du:
200g knuste sjokoladekjeks. Jeg brukte Dots.
70g smør. Litt i tvil om det like gjerne kan kuttes ut. Bunnen blir veldig hard når man har smør i.

Pensle en rund kakeform og ha bakepapir i bunnen. Bland sammen knuste kjeks og smeltet smør. Press det ut i formen og sett den i kjøleskapet i ca 10 minutt.
Sett ovenen på 180 grader.

Til fyllet trenger du:
500g kremost, rørt myk.
90g sukker
2 egg
1ss kakao
300g rømme
250g god, mørk kokesjokolade, smeltet
3/4dl Bailey's

Visp kremost og sukker glatt og kremet. Ha i eggene, ett om gangen, og visp for hver gang. Visp inn kakao og rømme til blandingen er glatt. Visp den avkjølte, smeltede, mørke sjokoladen i. Visp i likøren og hell massen over i formen. Gjør overflaten glatt og sett den i ovnen. Stek i 45 minutter.
Kaken vil ikke være helt fast når du tar den ut. Sett den i kjøleskapet. den kan godt stå over natten, noe som er praktisk, for da kan mye gjøres klar en dag før du skal bruke det:)

Krage:
50g smeltet, hvit sjokolade
150g smeltet, mørk sjokolade.

Klipp til en strimmel bakepapir som er så lang at den når rundt kaken, og så høy at den når ca 5 mm over toppen av kaken. Jeg synes alltid hvit sjokolade  er vanskelig å smelte. Den blir kornete og ikke så smidig. Jeg har derfor gjerne i litt delfia fett for å få den glattere.
Den hvite, smeltede sjokoladen sprøytes ut i valgfritt mønster på bakepapiret. Når den hvite sjokoladen så vidt er stivnet, smøres den mørke sjokoladen over hele papirstrimmelen. Ikke smør for tykt lag. La sjokoladen stivne litt, for at det skal gå fortere kan man sette den inn i kjøleskapet. Men pass på, da går det veldig fort. Når den fortsatt er myk bøyes papiret rundt kaken.

Brett papiret rundt kaken med sjokoladen inn mot kaken! Fest endene og la papiret sitte på til sjokoladen er helt stiv.

Topping:
Ca 3dl kremfløte, pisket
kakao og melis til pynt.

Fjern papiret rundt kaken. Ha på pisket krem og dryss over kakao og melis. Mektig men godt!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar