søndag 18. september 2011

Dypfryst ostekake med honning og praline.

Jeg liker å lage kaker og dessert, og for mange år siden fikk jeg "Den store dessertboken". Stappfull av gode oppskrifter, og ikke minst bilder. En kokebok uten bilder er bortkastet spør du meg. Vi spiser med øynene også, og hvis jeg ikke ser det jeg skal lage blir jeg jo ikke fristet.
Denne gangen prøvde jeg meg på en ny type ostekake. Oppskriften får du her:

100g mandelflak
185g sukker
225g søte kjeks (jeg brukte Bixit)
100g smeltet smør.

250g mascarpone
250g kremost
400g hermetisk, kondensert melk
drøyt 1/2dl honning
drøyt 3dl kremfløte
2ss kanel.
Sett ovnen på 150 grader. Begynn med å lage praline. det kan godt lages dagen før. Ha sukkeret i en kjele med 1 1/4dl vann og rør over svak varme til sukkeret er oppløst. Gi det et oppkok og la det trekke uten omrøring til karamellen er glatt og gyllen. Hell den over mandelflakene (som du har spredd utover et bakebrett) og la det avkjøles og bli hardt.

Knekk av halvparten av dette og finhakk det sammen med kjeksene i en foodprocessor. Smelt smøret og rør sammen med kjeksblandingen. Ha det i en smurt form. Stek det i 15 minutter og avkjøl.

Rør mascarpone og kremost mykt og kremet i en food processor. Tilsett kondensert melk og honning. Er ikke så dreven i den kondenserte melkeverdenen, så hadde valgt Viking melk. Det stod på boksen at den var kondensert, men vet ikke om det betyr at den skal være tykkere enn vanlig eller ikke, syntes i hvertfall denne var veldig tyntflytende. I tillegg kunne det med fordel også vært litt mer honning i, synes jeg.


Visp fløten til en myk krem og rør den forsiktig inn. Ha fyllet over kjeksbunnen, dryss med kanel og skjær lett med en kniv i overflaten for å marmorere.

Frys kaken. I oppskriften står det noen timer, i min frys var det mye mer enn det før den var hard nok til å kunne pynte med pralinene. Det som var igjen av pralinene knakk jeg i biter og stakk ned i kaken.

Og dermed ble den seende sånn ut.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar